Detoxkuren

 

De kuurweken/ detoxweken in Kuuroord de Schouw worden verzorgd door ZOPUUR. Voor meer informatie zie: zopuur.nu 

De detox weken van Zopuur zijn wat betreft vorm en inhoud grotensdeels gelijk aan de vertrouwde kuurweken van de Schouw. 

 

Door op onderstaande kopjes door te klikken, vind je alle informatie over de detoxkuren bij De Schouw:

 

Hoe ziet een week bij De Schouw er uit?

Voor wie is een vastenkuur geschikt?

Mild vasten

Voor wie is een vastenkuur niet geschikt?

Wat is inbegrepen in de basiskuur?

Wat is vasten eigenlijk?

 

Hoe ziet een week bij De Schouw er uit

Praktisch elke week van het jaar bieden we de mogelijkheid om je in te schrijven voor een detoxweek.

Aanvang van de reiningsweek is op zondagavond, de afsluiting van het programma is op vrijdagochtend.

Een week wordt door een intern team begeleid die dag en nacht aanwezig zijn. Zij zijn de begeleiders op elk gebied: zij verzorgen de intake en een groot deel van de groepsprogramma's. Zij zijn aanspreekpunt voor alles wat zich aandient.

Je krijgt drie maal daags een heerlijk vers geperst biologisch fruit- of groentesapje. Voor mensen die liever mildvasten wordt er lichte reinigende voeding geserveerd.

Er staat altijd vers gemaakte thee klaar en gezuiverd water is er in overvloed.

Elke dag worden er op verschillende tijdstippen groepsprogramma's aangeboden. De inhoud van deze groepsprogramma's zijn elke week anders. Ze worden bepaald door de thema's en dynamiek in de groep en door de specialisaties van de aanwezige kuurbegeleiders. Voorbeelden van groepsprogramma's (stilte)wandelingen, yoga, meditaties, ademsessies, lichaamswerk, dans, mantrazingen, deelrondes, naar het strand.

In de ochtenden en middagen is er gelegenheid voor individuele behandelingen.

De individuele behandelingen worden gegeven door onze liefdevolle en ervaren medewerkers. Veel medewerkers hebben speciale behandelingen ontwikkeld die aansluiten bij het reinigingsproces tijdens het detoxen. Ook dat maakt de Schouw uniek.

De behandelingen kunnen worden geboekt boven op het basis programma, zodat ze perfect aansluiten bij datgene waar jij behoefte aan hebt.

Het gebouw is organisch ingericht voor het warm en comfortabel ontvangen van mensen die aan het vasten zijn. Er kan vrij gebruikt gemaakt worden van voorzieningen zoals een hot tub, infra rood sauna, massage stoel, zonnebank, eenvoudige sportaccomodatie, grote beschutte tuin, buitenzwembad, fietsen. Ook de grote woonkamer is comfortabel ingericht inclusief een open haard. Er zijn diverse stilteruimtes.

In principe is je slaapkamer een eenpersoonskamer, tenzij je met zijn tweeën wilt boeken. Er zijn kamers met of zonder eigen Douche en Toilet. Elke kamer draagt de naam van een steen.

 

Wat is inbegrepen in de basiskuur:

 • Vijf overnachtingen. Meer informatie over de kamers kun je hier vinden.
 • Bedlinnen en handdoeken.
 • Dagelijks Kneippse begieting.
 • Drie groepsprogramma's per dag: in de ochtend, middag en avond
 • Drie versgeperste biologische sapjes per dag: 's Ochtends zijn dit fruitsappen, 's middags en s'avonds groentesappen. Ook bestaat de mogelijkheid tot Mildvasten.
 • Dagelijks krijg je op bed een leverpakking.
 • Tijdens de kuurweek zijn er twee sauna middagen/ avonden.
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten.

 

Voor wie is een vastenkuur geschikt

De motivatie om een detoxkuur met sapvasten te doen kan zowel fysiek als geestelijk/emotioneel zijn.

Fysieke redenen kunnen zijn dat je (regelmatig) preventief een reinigingskuur wilt doen, of dat je bijvoorbeeld moe bent, niet lekker in je vel zit, behoefte hebt om te ont-stressen, last hebt van vage klachten of kampt met gezondheidsklachten van welke aard dan ook. Wat gewicht kwijt raken kan een bijkomend voordeel zijn. Uit divers onderzoek blijkt, dat vasten het immuunsysteem enorm versterkt en het verouderingsproces vertraagt door het activeren van bepaalde genen. Daarnaast kan vasten een opstap zijn om leef-en voedingspatronen waar je je niet lekker bij voelt, te doorbreken. Ook chronische gezondheidsklachten zoals bij de ziekte van Lyme kunnen baat hebben bij een afgestemde ontgiftingskuur, zowel op lichamelijk als op emotioneel niveau.

Geestelijke/emotionele redenen kunnen zijn dat je behoefte hebt aan rust, bezinning, ruimte voor jezelf, opladen, verdieping van het contact met jezelf, op emotioneel gebied uit bepaalde patronen wilt stappen, bepaalde gebeurtenissen verwerken, iets uit het verleden 'vrijgeven', een nieuwe start maken of...gewoon een week heerlijk wilt genieten!

 

We zien bij veel mensen het verlangen om in verbinding te zijn met wie je WERKELIJK bent, om contact te maken met je hart: je eigenwijsheid, onvoorwaardelijke liefde, licht, bewustzijn, vertrouwen.

Het verlangen om in het NU aanwezig te zijn bij wat er is - zonder oordeel!

Het verlangen naar innerlijke vrijheid en het stromen van je energie.

Het verlangen naar versmelting met je ziel.

Het verlangen om je eigen kracht ten volle te leven.

Het verlangen naar lichtheid, humor, onbedaarlijk kunnen lachen!

Het verlangen om in verbinding te zijn met je eigen wijsheid.

Het verlangen naar werkelijke verbinding: met jezelf, met mede-mensen en met het grote geheel.

Het verlangen om vanuit jouw eigenheid de wereld een beetje mooier te mogen maken.

 

OPSCHONEN draagt bij aan deze ontwikkelingen in je leven, waarbij de setting van de Schouw zeer ondersteunend kan zijn.

Bij De Schouw zijn we vertrouwd met zowel alle fysieke aspecten als met de geestelijke.

 

Mildvasten

Soms is het beter om niet volledig te vasten.

 • bij het slikken van bepaalde medicatie
 • bij bepaalde gezondheidsklachten
 • bij chronische aandoeningen die om milde behandeling vragen
 • als je absoluut niet wilt afvallen
 • als je erg tegen het vasten op ziet
 • als je behoefte hebt om zacht en liefdevol met jezelf om te gaan, en vasten als te rigoureus aanvoelt

Dit hoeft geen reden te zijn om niet met een kuurweek mee te doen. Er worden dan lichte reinigende maaltijden aangeboden.

Door middel van mildvasten kun je terwijl je minimaal eet, toch een volledig fysiek en geestelijk reinigingsproces ondergaan.

Op je anamneseformulier of tijdens het begingesprek kun je aangeven of je wilt mildvasten.

 

Voor wie is een vastenkuur niet geschikt

Er zijn enkele omstandigheden waarin we afraden om te vasten:

 • Zwangerschap/ geven van borstvoeding, vanaf het eerste moment dat dit bekend is. Vasten werkt wel goed als voorbereiding op een zwangerschap.
 • TBC: een eerder doorgemaakte TBC vormt een risicofactor, omdat de beschermende inkapseling rondom de TBC aangetast kan worden.
 • Kanker in een actief stadium
 • Anorexia en Boulimia
 • Suikerziekte: bij insulinegebruik is het noodzakelijk dat je zelf de  bloedsuikerspiegel kunt controleren en bijsturen; mildvasten is dan mogelijk. Bij zeer ernstige suikerziekte raden we het echter af.
 • Te groot ondergewicht: verzwakking na ernstige ziekte of operatie.
 • Ernstige hartklachten, ernstige nierklachten, ernstige schildklierklachten.

Bij twijfel kan altijd overlegd worden en kan eventueel gekozen worden voor een aangepaste vorm van vasten!

 

Wat is vasten eigenlijk

In de holistische natuurgeneeskunde wordt Vasten gezien als de basis voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid omdat afvalstoffen een goede werking van alle lichaamsfuncties bemoeilijken.

Vasten vormt van oudsher ook een belangrijk onderdeel van de meeste religies.

De basis van vasten is heel eenvoudig: er bewust voor kiezen om een poosje niet te eten; de impact ervan is echter heel groot. Op lichamelijk nievau onstaat er enerzijds een diepe rust, omdat de spijsvertering tijdelijk wordt stilgelegd. 
Meestal is dat al snel voelbaar in een toename van energie. Anderzijds worden andere systemen juist aangezet tot veel meer activiteit. Alle cellen gaan opgeslagen stoffen afstoten, die goed afgevoerd dienen te worden. 
Het immuunsysteem wordt sterk geactiveerd. De sirtuinen - dat zijn de genen die biologische leeftijd verlagen en je levensduur verlengen - worden weer AAN gezet. Zie ook Bedrock artikel.

Het lichaam vormt uiteraard één geheel met wie jij als mens bent. De geestelijke impact van het vasten is minstens zo groot als de fysieke. Het is heerlijk om patronen te doorbreken en de vrije stroom in jezelf de ruimte te geven.

Onze ervaring is, dat veel mensen komen detoxen om fysieke redenen, maar uiteindelijk het meest hebben gehad aan de geestelijke ruimte die het geeft. (onderzoek sapvasten)

Een detoxkuur in een andere setting doen dan thuis heeft een diepe werking: je kunt de dagelijkse verantwoordelijkheden loslaten, tot rust komen, helemaal aandacht hebben voor jezelf, je veilig onderdompelen in een warme sfeer, ondersteund worden door de mensen om je heen, inspiratie op doen. En last but not least, je kunt kiezen voor behandeliingen die aansluiten bij jouw behoeftes.