Detox Kuurweek

 

De kuurweken/ detoxweken in Kuuroord de Schouw worden verzorgd door ZOPUUR. Voor meer informatie zie: zopuur.nu 

 

De detox weken van Zopuur zijn wat betreft vorm en inhoud grotensdeels gelijk aan de vertrouwde kuurweken van de Schouw. 

 


Een detox kuurweek bij De Schouw kun je alleen maar ervaren!

Hoe ziet een week bij De Schouw er uit?

Voor wie is een vastenkuur geschikt?

Mild vasten

Voor wie is een vastenkuur niet geschikt?

Wat is inbegrepen in de basiskuur?

Wat is vasten eigenlijk?

 

 

Hoe ziet een week bij De Schouw er uit

In 2022 biedt Zopuur bijna 40x de mogelijkheid om je in te schrijven voor een detoxweek.

Aanvang van de reiningsweek is op zondagavond, de afsluiting van het programma is op vrijdagochtend.

Een week wordt door een team begeleid dat dag en nacht aanwezig is. Zij zijn de begeleiders op elk gebied: zij verzorgen de intake en een groot deel van de groepsactiviteiten. Zij zijn aanspreekpunt voor alles wat zich aandient.

Je krijgt drie maal daags een heerlijk vers geperst biologisch fruit- of groentesapje. Voor mensen die liever mild vasten wordt er lichte reinigende voeding gereserveerd.

Er staat altijd vers gemaakte thee klaar en gezuiverd water is er in overvloed.

Elke dag worden er op verschillende tijdstippen groepsprogramma's aangeboden. De inhoud van deze groepsprogramma's zijn elke week anders. Ze worden bepaald door de thema's en dynamiek in de groep en door de specialisaties van de aanwezige kuurbegeleiders. Voorbeelden van groepsprogramma's: (stilte)wandelingen, yoga, meditaties, ademsessies, lichaamswerk, dans, mantrazingen, deelrondes, naar het strand.

in de ochtenden en middagen is er gelegenheid voor individuele behandelingen.

De individuele behandelingen worden gegeven door onze liefdevolle en ervaren medewerkers. Veel medewerkers hebben speciale behandelingen ontwikkeld die aansluiten bij het reinigingsproces tijdens het detoxen. Ook dat maakt de Schouw uniek.

De behandelingen kunnen worden geboekt boven op het basis programma, zodat ze perfect aansluiten bij datgene waar jij behoefte aan hebt.

In een aantal detoxweken staat een bepaald thema centraal. Zie hiervoor het jaarprogramma. Deze thema's zijn speciaal ontwikkeld door de medewerkers van De Schouw ter ondersteuning en verdieping op meerdere niveaus.

Het gebouw is organisch ingericht voor het warm en comfortabel ontvangen van mensen die aan het vasten zijn. Er kan vrij gebruikt gemaakt worden van voorzieningen zoals een hot tub, infra rood sauna, massage stoel, zonnebank, eenvoudige sportaccomodatie, grote beschutte tuin, buitenzwembad, fietsen. Ook de grote woonkamer is comfortabel ingericht inclusief een open haard. Er zijn diverse stilteruimtes.

In principe is je slaapkamer een eenpersoonskamer, tenzij je met zijn tweeën wilt boeken. Er zijn kamers met of zonder eigen Douche en Toilet. Elke kamer draagt de naam van een steen.

Wat is inbegrepen in de basiskuur:

 • Vijf overnachtingen. Meer informatie over de kamers kun je hier vinden.
 • Bedlinnenen handdoeken.
 • Dagelijks Kneippse begieting.
 • Drie groepsprogramma's per dag: in de ochtend, middag en avond
 • Drie versgeperste biologische sapjes per dag: 's Ochtends zijn dit fruitsappen, 's middags en s'avonds groentesappen. Ook bestaat de mogelijkheid tot Mildvasten
 • Dagelijks krijg je op bed een leverpakking.
 • Tijdens de kuurweek zijn er twee sauna avonden
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten.

 

Voor wie is een vastenkuur geschikt.

De motivatie om een detoxkuur met sapvasten te doen kan zowel fysiek als geestelijk/emotioneel zijn.

Fysieke redenen kunnen zijn dat je 9regelmatig) preventief een reinigingskuur wilt doen, of dat je bijvoorbeeld moe bent, niet lekker in je vel zit, behoefte hebt om te ont-stressen, last hebt van vage klachten of kampt met gezondheidsklachten van welke aard dan ook. Wat gewicht kwijt raken kan een bijkomend voordeel zijn.

Uit divers onderzoek blijkt, dat vasten het immuunsysteem enorm versterkt en het verouderingsproces vertraagt door het activeren van bepaalde genen. Daarnaast kan vasten een opstap zijn om leef-en voedingspatronen waar je je niet lekker bij voelt, te doorbreken.

Ook chronische gezondheidsklachten zoals bij de ziekte van Lyme kunnen baat hebben bij een afgestemde ontgiftingskuur, zowel op lichamelijk als op emotioneel niveau.

Geestelijke/emotionele redenen kunnen zijn dat je behoefte hebt aan rust, bezinning, ruimte voor jezelf, opladen, verdieping van het contact met jezelf, op emotioneel gebied uit bepaalde patronen wilt stappen, bepaalde gebeurtenissen verwerken, iets uit het verleden 'vrijgeven', een nieuwe start maken of...gewoon een week heerlijk wilt genieten!

We zien bij veel mensen het verlangen om in verbinding te zijn met wie je WERKELIJK bent, om contact te maken met je hart: je eigenwijsheid, onvoorwaardelijke liefde, licht, bewustzijn, vertrouwen.

Het verlangen om in het NU aanwezig te zijn bij wat er is - zonder oordeel!

Het verlangen naar innerlijke vrijheid en het stromen van je energie.

Het verlangen naar innerlijke vrijheid en het stromen van je energie.

Het verlangen naar versmelting met je ziel.

Het verlangen om je eigen kracht ten volle te leven.

Het verlangen naar lichtheid, humor, onbedaarlijk kunnen lachen!

Her verlangen naar werkelijke verbinding: met jezelf, met mede-mensen en met het grote geheel.

Het verlangen om vanuit jouw eigenheid de wereld een beetje mooier te mogen maken.

OPSCHONEN draagt bij aan deze ontwikkelingen in je leven, waarbij de setting van de Schouw zeer ondersteunend kan zijn.

Bij De Schouw zijn we vetrouwd met zowel alle fysieke aspecten als met de geestelijke.

 

Mildvasten

Soms is het beter om niet volledig te vasten.

 • bij het slikken van bepaalde medicatie
 • bij bepaalde gezondheidsklachten
 • bij chronische aandoeningen die om milde behandeling vragen
 • als je absoluut niet wilt afvallen
 • als je erg tegen het vasten op ziet
 • als je behoefte hebt om zacht en liefdevol met jezelf om te gaan, en vasten als te rigoureus aanvoelt

Dit hoeft geen reden te zijn om niet met een kuurweek mee te doen.

 

-----

Het is eigenlijk niet te beschrijven wat een week voor je kan doen. Het is afhankelijk van waar jij staat in het leven. Benieuwd naar wat jij gaat ervaren als je vast? Stap in op jouw innerlijke reis!! Zie deze film voor een indruk.

Ons uitgangspunt is holisme: alles is één, alles is met elkaar verbonden. Daarbij zijn lichaam, geest, emotie en spiritualiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden en alle facetten zijn even belangrijk. Meer over onze visie en uitgangspunten kun je hier lezen.

We nodigen je daarom uit om dit vastenproces echt áán te gaan, om je verhaal los te laten en volledig in te stappen in dat wat er NU is, zonder oordeel. Dit geeft verruiming en openheid. Het even niet weten, pijn voelen en /of weerstand ervaren hoort er allemaal bij en dat mag. De groepsprogramma's en behandelingen zijn erop gericht om je hierbij te ondersteunen. Tijdens je verblijf zijn onze deskundige kuurbegeleiders ook intern. Zij verzorgen elke dag de gezamenlijke programma's, geven behandelingen en zijn aanspreekpunt. 

 

Het verblijf in Kuuroord De Schouw

Elke kuurweek wordt begeleid en ondersteund door ons ervaren, deskundig en enthousiast team. Zie hier onze medewerkersWe starten het verblijf van vijf nachten gezamenlijk op zondagavond om 20.00 uur (je kunt het gebouw in vanaf 19.00 uur) en we sluiten samen op vrijdag rond 11 uur af.

Inbegrepen:

 • Vijf overnachtingen. Meer informatie over de kamers kun je hier vinden.
 • Bedlinnen en handdoeken.
 • Dagelijks Kneippse begieting: Elke dag begint met een Kneippse begieting; dit zijn wisseldouches waarbij warm gedoucht wordt en je koud wordt afgespoeld. Dit is heerlijk verkwikkend. Je energie gaat meteen stromen en veel vastenkwaaltjes verdwijnen als sneeuw voor de zon.
 • Drie groepsprogramma’s per dag: in de ochtend, middag en avond. De inhoud van deze groepsprogramma’s zijn elke week anders. Ze worden bepaald door de thema’s en dynamiek in de groep en door de specialisaties van de aanwezige kuurbegeleiders. Voorbeelden van groepsprogramma’s: (stilte)wandelingen, yoga, meditaties, ademsessies, lichaamswerk, dans, mantrazingen, deelrondes, naar het strand.
 • Drie versgeperste biologische sapjes per dag: ’s Ochtends zijn dit fruitsappen, ’s middags en ’s avonds groentensappen. Ook bestaat  de mogelijkheid tot Mildvasten. Klik hier voor meer informatie.
 • Elke dag leverpakkingDagelijks krijg je op bed een leverpakking.
 • Twee sauna-avonden: Tijdens de kuurweek zijn er twee sauna avonden.
 • Gebruik van faciliteiten: grote tuin en terras, overdekt warmwaterbad, infraroodsauna, voetenbad, buitenzwembad, zonnebank, massagestoel, stilteruimte, fietsen, een aantal eenvoudige sportapparaten in onze sportzaal. Klik hier voor meer informatie over de accommodatie.

 

Behandelingen

Het is mogelijk om unieke en verdiepende behandelingen bij te boeken. Door zelf een keuze te maken uit de aangeboden behandelingen, kun je het programma helemaal laten aansluiten bij jouw behoefte en persoonlijk proces! Hier kun je meer informatie vinden over onze behandelingen.