Vasten/mildvasten

 

Vasten, dat wil zeggen bewust tijdelijk niet eten, betekent rust voor je lichaam en ruimte voor je geest. Vasten betekent ook een loslaten van al het oude. Dit werkt niet alleen fysiek, maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel door.

Daarom ervaren veel mensen vasten bij De Schouw als een retraite. Naast fysieke reiniging, is een kuurweek ook een prachtige gelegenheid om geestelijk opruiming te houden, stress, oude patronen en eventueel oud zeer los te laten, waardoor er ruimte ontstaat voor bezinning en inzichten. 

Het meest kenmerkende van Kuuroord De Schouw is dat je dat hier in een veilige, liefdevolle, accepterende omgeving kunt doen. Wij bieden de omstandigheden waaruit jij kunt putten om dat proces met jezelf aan te gaan, op welk vlak dat ook moge zijn: lichamelijk, emotioneel, mentaal of spiritueel. Vasten op zich heeft best iets strengs, maar in zo’n zachte omgeving voelt het aan als verwennerij.

Vasten betekent ook dat je bereid bent zelf de verantwoording te nemen voor je eigen gezondheid, voor je eigen leven. Je bent actief bezig je gezondheid, welbevinden en zelfinzicht te verbeteren. Je stelt je niet afhankelijk op van anderen maar komt weer in contact met jezelf, met dat wat wezenlijk van belang is.

Vasten vormt een van de basistherapieën van de holistische natuurgeneeskunde. We beschikken allemaal over een enorm zelfherstellend vermogen, waarin talloze processen zich afspelen in een complexe samenhang.

Hoe minder dit wordt gehinderd door stoffen die niet in ons lichaam of onze geest thuishoren, hoe moeitelozer dit kan gaan.

Als zich echter overtollige stoffen opstapelen heeft dit vaak een disbalans tot gevolg. Dit kan zich op tal van manieren uiten, van voelen dat je niet lekker in je vel zit, moeheid, stress, tot de meest uiteenlopende ziektebeelden.

Ook onverwerkte emoties, beperkende overtuigingen en stress kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van overtollige stoffen en de afvoer belemmeren. Ze bewerkstelligen als het ware een verdichting, waardoor de vrije stroom wordt geblokkeerd. Denk maar aan het gevoel alsof je keel wordt dichtgeknepen, of dat er een knoop in je maag zit.…

Daarnaast kan er iets in jou op slot zijn gegaan doordat er geen of te weinig contact is met je diepste essentie, met je Authentieke Zelf.

Schoonmaken van deze kanalen heeft dan ook veel gevolgen op alle gebieden.

Je lichaam krijgt de kans opgeslagen afvalstoffen vrij te maken. De behandelingen en de begeleiding tijdens de kuur zijn er op gericht deze los te laten. Letterlijk worden je darmen en je inwendige organen gereinigd; op dieper niveau gebeurt dit ook met alle lichaamscellen en op het diepste niveau ook energetisch en spiritueel.

Het is een wereld van verschil hoe mensen na een kuurweek bij De Schouw weer naar buiten lopen: bevrijd, in stroming, fit, energiek, vol levenslust, in contact met je Authentieke Zelf!

 

Effecten:

Afgaande op de praktijkervaring van de duizenden mensen die een vastenkuur hebben gedaan, wordt het volgende over het algemeen ervaren:

- Schoon gevoel

- Fitheid

- Helderheid

- Inspiratie

- Klachtenvermindering

- Nieuwe start

- Contact hebben met jezelf

- Verwerking

- Los kunnen laten

- Stilte

- Vreugde

- Toename van gevoel van welbevinden

- Bezinning

- Rust

- Genieten

- Bewustwording

- Heling

- Afvallen

- Kunnen ontvangen

 

De effecten kunnen je leven een nieuwe wending geven en werken over het algemeen lang door.

 

Mildvasten

 

Soms is het niet goed om volledig te vasten, bijvoorbeeld omdat je bepaalde medicatie slikt of bepaalde gezondheidsklachten hebt. Soms kun je erg tegen het vasten opzien of wil je absoluut niet afvallen. Dat hoeft geen reden te zijn om niet met een kuurweek mee te doen!

Door middel van ‘mildvasten’ kan je terwijl je minimaal eet, toch een volledig reinigingsproces ondergaan. Het ‘menu’ voor de mild-vasters bestaat uit dezelfde ingrediënten als de sapjes voor de totaal-vasters, alleen krijgen mild-vasters deze in de vorm van een smoothie, salade, soep of bijvoorbeeld gestoomde groenten.

Op je anamneseformulier of tijdens het begingesprek kun je aangeven als je wilt of moet mildvasten.

 

Contra-indicaties

 

Er zijn enkele omstandigheden waarin we afraden om te vasten:

- Zwangerschap, vanaf het eerste moment dat dit bekend is. Vasten past wel heel goed als voorbereiding op zwangerschap.

- Bij het geven van borstvoeding.

- TBC: een eerder doorgemaakte TBC vormt een risicofactor, omdat de beschermende inkapseling rondom de TBC aangetast kan worden.

- Kanker in een actief stadium.

- Anorexia en boulimia.

- Suikerziekte: bij insulinegebruik is het noodzakelijk dat je zelf de bloedsuikerspiegel kunt controleren en bijsturen; mild vasten is dan mogelijk. Bij zeer ernstige suikerziekte raden we het echter af.

- Te groot ondergewicht, verzwakking na ernstige ziekte of operatie.

- Ernstige hartklachten, ernstige nierklachten, ernstige schildklierklachten.

 

Bij twijfel kan altijd overlegd worden, en kan eventueel gekozen worden voor een aangepaste vorm van vasten